Backum Brass, een enthousiaste jonge brassband uit Castricum welke onderdeel uitmaakt van muziekvereniging Emergo. De band mag dan misschien pas opgericht zijn in 2008 maar heeft al aardig wat ervaring opgebouwd in de loop der jaren. Zo neemt de band met hun talentvolle dirigent Vincent Verhage, die de band sinds 2015 met een grote passie dirigeert, deel aan verschillende wedstrijden en concoursen. En niet zonder resultaat: de band werd met hun nieuwe aanwinst meteen kampioen in de derde divisie op de Nationale Brassband Kampioenschappen in 2015 en won de eerste prijs met 93,25 punten op de European Open Championship van de Rasteder Musiktage in 2016.

Toch was dit niet de eerste overwinning voor het veelbelovende Backum Brass: de band was namelijk al meteen geliefd onder het NBK-publiek toen zij in 2009 hun debuut maakten in de vierde divisie op het NBK. Met dit eerste kampioenschap als oefening wonnen zij de jaren erna twee keer op rij de nationale titel en daar bleef het niet bij. Zo werd er een prachtig resultaat behaald van maarliefst 90,8 punten op het concours in Surhuisterveen in 2012 en werd vervolgens twee maal de Eurobrass kampioenstitel behaald met 93 en 94 punten in de C-klasse.

Nu speelt Backum Brass in derde divisie, waarin de band op het laatste concours 85,58 punten haalde, en is de jonge club hard op weg om nieuwe muzikale hoogtepunten te behalen. Maar dit doen ze niet alleen: ook de fan-groep van Backum Brass is een algemene bekenheid binnen de brassband wereld en laat geen kampioenschap of concours voorbijgaan zonder een ludieke aanmoedigingsactie. Deze niet-spelende leden van de band zijn een succesfactor voor de hechte groep net als de eerdere dirigenten van Backum Brass.

De band heeft namelijk naast hun huidige dirigent Harmen Cnossen eerder onder leiding gestaan van andere succesvolle dirigenten zoals Vincent Verhage, Anno Appelo, Erik van de Kolk, Kees Kramer en Pieter Koster, die de warme en hechte vereniging hebben gemaakt tot wat hij nu is. De band heeft een ongelooflijke wilskracht en kan als geen ander echt samenspelen als een team en dat maakt Backum Brass dan ook tot een veelbelovende band voor de toekomst.

Repetities:
Dag en tijdstip: Vrijdagavond 20.00 – 22.30 uur
Locatie: Theaterzaal Koningsduyn van Cultureel Centrum Geesterhage

Hier zijn de actuele vacatures te bekijken.